Běží kampaň Září – měsíc biopotravin. Začala soutěží

Vyhlášením absolutního vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2019 byla dnes oficiálně zahájena každoroční edukační kampaň Ministerstva zemědělství Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství. Patnáctý ročník si klade za cíl přiblížit českým spotřebitelům důvody, proč nakupovat biopotraviny.

Hlavním smyslem informační a osvětové akce je upozornit veřejnost na význam ekologického zemědělství, seznámit ji s produkcí, systémem značení i kontrol, vyvrátit mýty a dát možnost nahlédnout pod pokličku. Kromě mediální kampaně je připravena také série roadshow na vybraných akcích a ekofarmách po celé republice. Počet ekofarem i jejich nabídka každým rokem prudce stoupá. Nyní jich pracuje přibližně 4700 a loni v průměru přibyla každý den jedna nová.

 „Spotřeba biopotravin v Česku každoročně výrazně roste, a to je určitě dobře. Ostatně odpovídá tomu také zvýšená poptávka. Výdaje domácností za biopotraviny v roce 2017 činily 3,33 mld Kč. To znamená meziroční nárůst o 30,5 procenta. Jsme rádi, že se stále více subjektů věnuje ekologickému zemědělství. To má u nás svou pevnou pozici a jeho význam pro životní prostředí je zcela nezpochybnitelný, uvádí náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka. Ze statistických údajů Registru ekologických podnikatelů vyplývá, že nárůst počtu ekologických zemědělců v krajích se od roku 2017 do současnosti zvýšil průměrně o 13,5 %, ovšem například ve Středočeském nebo Jihomoravském kraji přibylo téměř 23 % registrovaných subjektů, a to je téměř o čtvrtinu více než byl dosavadní celkový počet.

Příležitost vyrazit na farmu

 Bioproducenti své výrobky představí v září na nejrůznějších regionálních akcích či přímo na ekofarmách. Na místě je možno ochutnat bioprodukty a seznámit se s ekologickým zemědělstvím v praxi. Zábavný program je připraven nejen pro dospělé, ale i pro nejmenší. Mezi akce patří Dožínky na Letné v Praze, Jablečná slavnost Hostětín nebo akce Poznej svého farmáře – farma Babiny.*

Více informací o akcích naleznete na www.mesicbiopotravin.cz

 

Soutěž Česká biopotravina roku 2019 již zná svého vítěze

Se startem kampaně Září – Měsíce biopotravin byl zároveň ukončen osmnáctý ročník soutěže Česká biopotravina roku 2019. Ze 142 přihlášených produktů, což je prozatím rekordní počet přihlášených bioproduktů v rámci historie soutěže, vybrala odborná porota v čele s předsedou poroty Pavlem Maurerem za absolutního vítěze Kaštánkovo sušené maso vepřové s tymiánem a zázvorem BIO od Ing. Spitzové, které je zároveň vítězem kategorie Biopotraviny živočišného původu (masné bioprodukty). Kromě celkového vítěze porota vyhlásila ještě vítěze dalších kategorií:

  • Biovíno – nejlepším biovínem v rámci soutěže se stal Ryzlink rýnský, slámové víno 2015 od Víno Marcinčák
  • Biopotraviny živočišného původu (mléčné bioprodukty) – v této kategorii zvítězil Buvolí labneh BIO od Ing. Anna Page
  • Biopotraviny rostlinného původu – v této kategorii porotu jednoznačně oslovila BIO švestková povidla od David Ryšavý
  • Bio výrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky – zde je výhercem BIO Bohemia olej makový nefiltrovaný od Bohemia Olej s. r. o.
  • Nově od předešlého ročníku soutěže také kategorie Steaková biomasa – po těžkém souboji mezi jednotlivými kandidáty nakonec vyhrál BIO hovězí rib eye steak stařený od Mitrovský dvůr, a.s..

„Cílem soutěže Česká biopotravina je ocenit a podpořit české zemědělce a producenty biopotravin v jejich snažení a představit zákazníkům ty nejlepší produkty ekologického zemědělství za daný rok. Stejně jako roste zájem zákazníků o lokální a biopotraviny, tak roste snaha producentů uvádět na trh nové kvalitní produkty s označením BIO. Nesmírně si vážíme každého producenta, který do soutěže svůj výrobek přihlásí, a ačkoliv bychom rádi ocenili práci všech, jedná se o soutěž a někdo prostě musí být lepší a vyhrát. Například Kaštánkovo sušené vepřové maso, tedy celkový vítěz tohoto ročníku, bylo natolik výjimečné – jak chutí, tak konzistencí, v krásném obalu a s dobrým marketingovým konceptem, že nebylo možné, aby nevyhrálo. Doposud jsem se se sušeným masem z vepřového v biokvalitě osobně nesetkala a velice příjemně mě překvapila po otevření sáčku i nádherná vůně,“ uvedla k výsledkům soutěže manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Kateřina Urbánková.

Soutěž pořádal Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO, pod záštitou ministra zemědělství a Státní ústředního ředitele SZPI od roku 2002.

/zr/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *