Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a Rada kvality České republiky (ČR) slavnostně vyhlásily držitele Národních cen ČR. Letošní jubilejní 20. ročník soutěže měl čtyři hlavní kategorie, tj. národní ceny: za kvalitu v programu EXCELENCE, za kvalitu v programu START PLUS, za společenskou odpovědnost a za kvalitu v rodinném podnikání.

Ceny s mezinárodním rozměrem získali podnikatelé a organizace z veřejného sektoru na základě modelu EFQM. Tedy na základě posouzení toho, jak kvalitně plní potřeby a očekávání zákazníků, klientů a zaměstnanců a jak jsou efektivní, produktivní a inovativní.

Žijeme ve zlomové době. Transformace a změna podnikání je denním chlebem každého top managementu. Národní ceny umožňují porovnat se s nejlepšími organizacemi a prostřednictvím mezinárodně uznávaného hodnocení nejen zlepšovat firemní kulturu, ale i začlenit do řízení organizací osvědčené přístupy týkající se kvality, společenské odpovědnosti a udržitelnosti,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodal: „Platí, že firmy i státní organizace se často chovají společensky odpovědně a dbají na kvalitu i proto, že intuitivně cítí, že to tak má být a takový přístup pak přirozeně zahrnují do procesně orientovaných systémů řízení svých organizací.

Národní ceny kvality se každoročně udělují ve více než osmdesáti zemích světa podle mezinárodních schémat uznávání EFQM, které vycházejí z modelu excelence EFQM. Hodnocení zvenku firmám napoví, zda jsou na správné cestě k vynikajícím výsledkům, jak si stojí v českém konkurenčním prostředí a zda mají potenciál zlepšit se rozvíjet,“ připomněla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání a předsedkyně Rady kvality ČR Silvana Jirotková.

Odpovídající přidaná hodnota ve správném systému řízení organizace má být přirozenou součástí všech produktů a služeb, které se poskytují zákazníkům a klientům. Proto Rada kvality ČR podporuje implementaci moderních systémových přístupů k řízení kvality, metod a nástrojů kvality a společenskou odpovědnost v organizacích ze všech odvětví a služeb,“ konstatoval ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání MPO a 1. místopředseda Rady kvality ČR Pavel Vinkler.
V Národní ceně kvality České republiky programy EXCELENCE a START PLUS za rok 2020 ocenění v každé kategorii získaly první tři organizace. Nejprestižnější program EXCELENCE se týká organizací s robustním systémem managementu s prokazatelně vynikající výkonností. Program START PLUS těch ostatních. Oba se harmonizují s mezinárodními schématy a vycházejí z modelu excelence EFQM.

Absolutním vítězem Národní ceny kvality ČR v programu EXCELENCE se stala Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Získala ocenění Excelentní organizace a mezinárodní certifikát vydaný EFQM  – Recognised for Excellence5 Star.

Absolutním vítězem Národní ceny kvality ČR v programu START PLUS se stal Fyzikální ústav AV ČR, pracoviště ELI Beamlines. Organizace zároveň obdržela mezinárodní certifikát vydaný EFQM  – Commited to Excelence 2 Star.

Vyhlášeny byly i Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost, v nichž se hodnotila úroveň zavedení společenské odpovědnosti podle modelu excelence EFQM. Jde schéma uznávání, které   vytvořila Evropská nadace pro management kvality (EFQM) a Organizace spojených národů UN Global Compact. Hodnocení vychází vstříc potřebám firem, které si uvědomují význam společenské odpovědnosti jako neoddělitelné součásti udržitelného podnikání 21. století.

Absolutním vítězem Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost se stal Lidl Česká republika, který obdržel ocenění Společensky odpovědná organizace II. stupně a mezinárodní certifikát Committed to Sustainability 3 Star.

Vítězem Národní ceny ČR za kvalitu v rodinném podnikání, která si - ač nevychází z mezinárodních modelů - klade za cíl poskytnout zpětnou vazbu pomocí posouzení manažerských, ekonomicko-finančních a administrativně-psychologicko-právních aktivit, se stala společnost HIT OFFICE.

 

Národní cena kvality České republiky program EXCELENCE

* DIGITÁLNÍ STÁT

1. místo        Městská část Praha 13, Úřad městské části Praha 13

2. místo        Státní pozemkový úřad

3. místo        Liberecký Kraj, Krajský úřad Libereckého kraje

 

* BYZNYS

1. místo        Hyundai Motor Manufacturing Czech, s.r.o.

2.  místo        Kaufland Česká republika v.o.s.

3. místo        Kermi s.r.o.

 

* CHYTRÉ INOVACE

1. místo        Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava

2. místo        Vyšší odborná škola, Střední škola, Základní škola a Mateřská škola Hradec Králové, Štefánikova 549

3. místo        Střední odborná škola energetická a stavební, Obchodní akademie, Střední zdravotnická škola Chomutov, p.o.

* ABSOLUTNÍ VÍTĚZ programu Excelence

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava

 

Národní cena kvality České republiky program START PLUS

1. místo        CZ testing institute s.r.o.

2. místo        Technické služby Tábor s.r.o.

3. místo        Druchema, družstvo pro chemickou výrobu a služby

 

* CHYTRÉ INOVACE

1. místo        Fyzikální ústav AV ČR, v.v.i., pracoviště Dolní Břežany – ELI Beamlines

* ABSOLUTNÍ VÍTĚZ programu START PLUS

Fyzikální ústav AV ČR, v.v.i., pracoviště Dolní Břežany – ELI Beamlines

 

Národní cena České republiky za společenskou odpovědnost

* CHYTRÉ INOVACE

1. místo        Česká zemědělská univerzita v Praze

2. místo        Platforma VIZE O

3. místo        Centrum pečovatelských a ošetřovatelských služeb města Touškov

 

* DIGITÁLNÍ STÁT

1. místo        MENS SANA, z. ú.

2. místo        Městský úřad Hranice

3. místo        Městský úřad Kopřivnice

 

* BYZNYS

1. místo        LIDL Česká republika, v.o.s.

2. místo        Technické služby Opava s.r.o.

3. místo        Zámeček Petrovice, a.s.

* ABSOLUTNÍ VÍTĚZ CSR

Lidl Česká republika, v.o.s.

 

Národní cena ČR za kvalitu v rodinném podnikání

1. místo        HIT OFFICE, s.r.o.

2.  místo        DELFY s.r.o.

3. místo        Ing. Jaromír Latislav (Latislav.cz)

 

Do soutěže se přihlásilo celkem 71 organizací, uděleno bylo 28 cen, z toho 9 zlatých, 8 stříbrných, 8 bronzových a vyhlášeni byli 3 absolutní vítězové. Vyhlášení ročníku 2020 se kvůli koronaviru uskutečnilo on-line s tím, že akce měla záštitu prezidenta ČR, předsedy Senátu, předsedy Poslanecké sněmovny a předsedy vlády.

Národní ceny ČR mají více než dvacetiletou tradici. Během ní se ocenění stala nedílnou součástí Národního programu kvality. Významně totiž pomáhají naplňovat filozofii a systémový přístup nejen ke kvalitě, ale také ke společenské odpovědnosti a udržitelnosti. Pomáhají soukromým společnostem, státní správě a místní samosprávě na cestě k excelenci, společenské odpovědnosti a udržitelnosti.

/zr/

Na snímku: David Vodrážka, starosta Městské části Praha 13

Foto: web MČ Praha 13

Státní pozemkový úřad vydal Koncepci pozemkových úprav na období let 2021 – 2025, již druhou v řadě od svého vzniku v roce 2013. Pro toto období ztotožnil SPÚ svou činnost v oblasti pozemkových úprav v maximální možné míře se strategií Ministerstva zemědělství (MZe), zejména v oblasti prevence dopadů klimatických změn.

Nová koncepce pozemkových úprav se na základě této strategie ubírá směrem, který si klade za cíl zaměřit se na aktivity napomáhající snižovat v krajině dopady povodní i sucha s dlouhodobým účinkem. Proto byly počátkem roku 2019 ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a Českou zemědělskou univerzitou v Praze představeny nové principy pozemkových úprav v podmínkách adaptace krajiny na změnu podnebí,“ uvedl Martin Vrba, ústřední ředitel Státního pozemkového úřadu.

Jde zejména o návrhy a adaptace krajiny na změnu podnebí, vytváření systému polyfunkčních prvků, využívajících synergii při ochraně krajiny před suchem, povodněmi a erozí a v neposlední řadě prioritní řešení lokalit v oblastech postižených suchem.

Abychom naplnili tyto principy, je nutné realizovat řadu kroků, mezi něž patří změna prováděcí vyhlášky č. 13/2014 Sb. v návaznosti na novelu zákona č. 139/2002 Sb., o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech, aktualizace Metodického návodu k provádění pozemkových úprav, zpracování Studie klimatických charakteristik pro účely dimenzování prvků PSZ a posouzení projektových dokumentací pro realizaci vodohospodářských staveb,“ doplnil Martin Vrba.

Dalším zásadním dokumentem přinášejícím nové přístupy při řešení pozemkových úprav je materiál Plán opatření pro řešení sucha prostřednictvím pozemkových úprav a adaptací hydromeliorací v horizontu 2030, který představilo MZe na konci června 2020. V kontextu tohoto materiálu by do budoucna měly být v pozemkových úpravách podrobněji vyhodnocovány i stavby sloužící k odvodnění a tam, kde to půjde, přebudovány v takzvané regulační systémy, které v období sucha vodu naopak zadrží a zpřístupní ji tak tamní flóře a fauně.

Novodobé pozemkové úpravy probíhají na území České republiky již téměř třicet let. Za tuto dobu byla pozemkovými úpravami vyřešena zhruba třetina výměry zemědělského půdního fondu a v krajině následně vybudováno více než 3,5 tisíce kilometrů víceúčelových cest, stovky dalších liniových opatření sloužící zejména ke zvýšení protierozní a protipovodňové ochrany jako jsou např. protierozní meze, průlehy a protipovodňové příkopy a hráze, zrealizováno bylo také velké množství vodních nádrží, rybníků a mokřadů i rozsáhlé plochy opatření ke zvýšení ekologické stability krajiny zejména v podobě územních systémů ekologické stability (ÚSES).

Koncepci pozemkových úprav na období let 2021 – 2025 si můžete stáhnout zde: https://www.spucr.cz/frontend/webroot/uploads/files/2021/01/koncepce_pozemkovych_uprav_2021_2025_lr10973.pdf .

/zr/

Ilustrační foto: web obce Šarovy na Zlínsku*

 

Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje je už tradičně místem, kde se předávají ceny pro regionální produkty roku. Nejninak tomu bylo i dnes v Plzni. Kromě předání ocenění bylo na programu festivalu vaření z regionálních produktů, farmářské trhy, zahranická dílna nebo čepování piva. Novinka byla přichystána pro starosty obcí a další zájemce, šlo o seminář Chytrá vesnice, kde odborníci z Česka a Bavorska prezentovali novinky z oblasti chytrých technologií.

Dnešní Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje v areálu Plzeňského Prazdroje zahájil hejtman kraje Josef Bernard spolu se zástupci z Horní Falce a Dolního Bavorska, s nimiž se pak také potkal ve společné kuchyni. Tam v rámci kuchařské show připravovali před zraky diváků a za pomoci šéfkuchařů degustační pokrmy z regionálních produktů.

Festival regionálních potravin je dobrým pomocníkem v tom, aby si mohli návštěvníci zjistit a ochutnat, co všechno lze u lokálních prodejců nakoupit. Já jsem dnes vyzkoušel výborný recept na pstruha a k němu se mi podařilo připravit hráškové pyré, mrkev na seně a holandskou omáčku s koprem. Doufám, že ochutnávka byla pro řadu návštěvníků inspirací k využívání lokálních produktů od místních výrobců,“ uvedl hejtman Josef Bernard poté, co v rámci kuchařské show také letos připravil pro přítomné malou degustaci.

Návštěvníci už od dopoledních hodin mohli nakupovat regionální potraviny na farmářském trhu, kde je nabízeli přímo jejich výrobci. Stánků se na nádvoří Plzeňského Prazdroje sešlo celkem 24 a bylo rozhodně z čeho vybírat. Farmy nabízely například kozí a ovčí sýry a mléko, marmelády, džemy, klobásky, domácí chléb, koláčky, kávu nebo zdravé svačinky. Naši němečtí sousedé dovezli preclíky, párečky, paštiky nebo uzené maso. Program zpestřilo hudební vystoupení a také kuchařská show šéfkuchaře Jana Punčocháře.

Odpoledne pak byli vyhlášeni vítězové soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2019. Ocenění získal Farmářský bok z Čečkovic, Procházkova výpečková pomazánka, kozí sýr Valentýn, BIO jogurtové kozí mléko, Svatební koláček tvarohový, MüsLenky s jablky, sirup Rakytníkový s malinou, Hruška s medem a Šnečí jatýrka.

O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se v kraji ucházelo v devíti kategoriích celkem 106 produktů od 38 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin.

Kromě těchto vítězných potravin, byly uděleny také zvláštní ceny. Mísu hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda získal cukrářský výrobek Klatovský perník ze Střední školy zemědělské a potravinářské, Klatovy, a Mísu radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Radky Trylčové pak masný výrobek Dort řezníka od výrobce Michala Šnebergra (Řeznictví a uzenářství Šnebergr).

Samostatný program měl seminář Chytrá vesnice, kde vystoupili odborníci ze Západočeské univerzity v Plzni, České zemědělské univerzity v Praze, Českého centra pro vědu a společnost a starosta z bavorské obce Frauenau.*

/zr/

K foto:

Hejtman Josef Bernard vlevo si vyzkoušel roli kuchaře

Foto: archiv Plzeňského kraje

 

 

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down